Limburgse vlaai

Echte Limburgse vlaai 

De lekkerste Limburgse vlaaien worden uiteraard gebakken volgens origineel Limburgs recept. Maar wat is nu eigenlijk een echte Limburgse vlaai? Een welke Limburgse vlaaien zijn het lekkerst? 

Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem van ongeveer 30 centimeter. Het deeg van een vlaai is luchtiger en lijkt wat meer op brooddeeg, terwijl die van een taart juist wat meer op het deeg van koek lijkt. Voor de vulling van vlaai wordt meestal rijst of fruit gebruikt. Bijvoorbeeld pruimen, kersen, abrikozen of kruisbessen. Een Limburgse vlaai is traditioneel een vlaai die geheel gebakken is. Van oorsprong werden vlaaien niet met slagroom geserveerd; vandaag de dag vinden veel mensen slagroom op hun vlaaipunt erg lekker. 

Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj). Een variant op de traditionele rijstevlaai wordt geserveerd met een laag slagroom en chocoladevlokken. Kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) is een vlaai gevuld met kruisbessen, die aangevuld kan worden met een stevige eiwitschuimlaag.